PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Layne Staley

Junkhead
04-10-2008, 11:01 PM
Layne Thomas Staley 22 ağustos '67de Phil Staley ve Nancy McCallum Çocuğu olarak Kirkland, Washington'da dünyaya geldi.8 yaşındayken anne ve babası ayrıldı.Boşanmanın ardından annesi ve kız kardeşleriyle birlikte yetişti.2002 de vefatından kısa bir süre önce ebeveynlerinin ayrılmasıla ilgili şöyle konuştu. "Dünyam bir kabusa dönemüştü,etrafımda sadece gölgeler vardı.Babamın öldüğünü söyleyen bir telefon geldi ama ailem onun her zaman uyuşturucuyla uğraştığını biliyordu.O aramadan beri merak ediyordum "babam nerede?" Onun için çok üzgündüm ve onu on özlüyordum.O hayatımdan 15 sene çıkardı."
12 yaşında Layne davul çalmaya başlar,gençlik döneminde birkaç Glam grubunda çalıyordu.Bu noktada Layne'de vokal olma isteği uyandı.Grup arkdaşları ise bunu komik buldular ve onu gruuptan atarlar.Bu Layne'yi çileden çıkarır.Ardından davul setini bir mikrofonla takas eder ve Jerry Cantrell ile birlikte Alice in Chains'e başlarlar.Kısa bir süre sonra ,eğlendirici bir takım uyuşturuculara başlar.Staley'in vokali birçok duyguyu ifade eden eşşiz stillerin karışımıydı.Eşşiz ve farkedilebilir efekt veren sesine sık sık bir oktav daha alçak ses verirdi.

Uyuşturucu Bağımlılığı
Staley diğer birkaç Seattle Grunge Sahnesindeki müzisyenler gibi eroin kullandı.Bağımlılığın daha karanlık yanı Staley'nin sözleri üzerindeki etkisinde vardı.Jerry Cantrell'ın sözlerigenel olarak marazi düşünceler üzerine odaklanırken("Them Bones" ve "Would?"),bu etki Angry Chair,God Smack ve Junkhead gibi şarkılarda gösterdi.Would? ,aşırı dozda eroinden 1990da ölen Mother Love Bone solisti Andrew Wood'un ölümüne adanmıştı.

Alice in chains Staley'in üzücü durumunu görerek,JAr of Flies ep'sinin konserlerini vermemeye karar verdi.EP'nin yayınlanması ardından,Staley eroin bağımlılığının tedavisi için rehabilitasyon kliniğine girdi ve birkaç seattle'lı müzisyenle(Mike McCready-Pearl jam ve Barrett Martin-the Screaming Trees) yan projeler üzerinde çalışmaya başladı.Grup birkaç ay materyeller üzerinde çalıştı ve sonunda Crocodile Cafe'de The Gacy Bunch ismiyle konser vermeyi tarihleştirdiler.Grup birkaç hafta sonra grup ismini Mad Season olarak değiştirdi.1995 martında Above isimli albümü yayınladı.İlk single "River of Deceit" büyük bir başarı yakaladı.Ve Seattle,Moore Theater'da canlı bir konser kaydedip video formatında yayınladılar..Bu sıralarda Layne'nin bağımlılığı hayranlar arasında ve medyada genişce yayılmaya başladı,hatta öldüğünr dair habeler bile vardı.

Yeniden toplanan grup kendi ismiyle 1995 sonlarında bir albüm yayınlar.Albüme ek olarak, LAyne'nin bağımlılıktan öldüğü dedikoduları yalanlamak için bir "home video" yayınlanır.Ama grubun albüm turları yine başarısızlığa uğrar.Hayranlar Staley'in uyuşturucu kullanmasının etkisini doğrudan olarak ilk kez Unplugged konserinde görürler.Layne güçsüz ve zayıftı, parçaları söylemede aksaklıklar yaşıyordu.Unplugged konserinden sonra Kiss ile birlikte turluyorken alice in chainsle birlikte son konserini 3 temmuz 1996da verir.Staley'in eski kzı arkdaşı Demri Lara Parrott uyuşturucu kullanmaktan ekim 96 ölür.Demri Parrott'un ölümü onu derin bir depresyon içine sokar..

Layne ve diğer AIC üyeleri Again ile Grammyde "Best Hard Rock Performance" adayı olarak 26 şubat 97de tekrar ışıklar altına çıktı.1998 eylülünde Layne 2 yeni şarkı("Get Born Again" ve "Died) için AIC'e kayıtlarda yardım etti.Bu şarkılar daha sonra "Music Bank" box sette yayınlandı.Kayıtlar sırasında Layne'nin sağlık durumu sürekli olarak bozuluyordu.Yapımcı Dave Jerden şöyle der,"...Staley 80 kilo ve bir hayalet kadar beyaz." Jerry Layne'in görünüşüyle ilgili yorum yapmaktan kaçınır.Tanınmış simalardan oluşturulan Class of'99 grubuyla birlikte "The Faculty" filmi için Pink FLoyd klasiği "Another Brick in the Wall pt" coverlandığında, Staley'in rockroll gücünü geride bıraktığı düşünülür.Temmuz 99 da Nothing Safe: Best of the Box AIC'in albümüyle ilgili bir radio programına beklenmedik bir şekilde bağlanır..1999dan 2002ye ,Staley daha da kendini dünya işlerinden çeken bir kimse oldu. ve Staley'in yaşamının bu kısmıyla ilgili çok az şey bilinir.

2002nin başında Layne ile yapılan son röportajda eroin bağımlılığının verdiği hasardan bahsediyordu."Çoğu insanın düşündüğü kadar yüksek dozda uyuşturucu kullanmıyorum.Sanırım ben bu boku kullanmaya başladığımda,çok büyük bir hata yaptım.Açılaması çok zor birşey.Karaciğerim işler durumda değil ve durmadan kusuyorum ve pantalonuma pisliyorum.Bu acı üste gelemeyeceğin kadar fazla, dünyadaki en kötü ızdırap.Uyuşturunun bünyeyi özlemi bütün vüculdu acıtıyor." Röportajın arkasından yakın arkadaşlarından ve çevresinden ona ait yorumlar yapıldı.

19 Nisan 2002de meçhül bir kimse 911'i arar ve "2 haftaya yakın süredir ona dair birşey duymadığı"nı söyler.Annesi ve üvey babası polis eşliğinde evine geldiğinde Staley evinde ölü bulunur.Gazeteci Rick Anderson cesedinin etrafında çeşitli uyusturucu madde,alet edavatları olduğunu yazar.Daha sonra otopsi sonucunda Staley'in speedball diye bilinen "eroin ve kokain" karışımının enjekte edilmesi sonucu öldüğü anlaşılır.Sorgu yargıcının tahminine Layne ,Kurt Cobain'nin 8 sene önce öldüğü tarihle aynı olan, 5 nisanda ölmüştü.